2a advent

Andakter

Andra advent

Guds rike är nära

 

”Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå, dagar går och kommer, medan jag knogar på, harvar, sår och plöjer, mockar, gräver och bär. Går bak mina oxar, hojtar visslar och svär.”


Det är en av Tommy Körbergs mest efterfrågade sånger förutom operainfluerade 80-talsklassikern ”Stad i ljus”. 16 procent av alla tillfrågade i en undersökning uppgav detta som sin favoritschlagerlåt.

 

Varför jag skriver om Tommy Körberg är att vi nu under corona tiden har suttit ganska ofta och tittat på TV fyra play. Vi har lyssnat och tittat oss igenom serien ”Så mycket bättre.” Det är ett gäng svenska solo artister som träffas några veckor i en Herrgård på Gotland. De berättar för oss TV tittare om hur livet har varit och hur deras olika låtar har kommit till och sedan sjunger de varandras hits med deras eget arrangemang. Det är en ganska gemytligt och avslappnad stämning bland artisterna med mycket skratt och även tårar. Markus Krunegård gjorde en förnämlig tolkning av Astrid Lindgrens ”En fattig bonddräng.” Tommy Körberg blev tagen av Markus tolkning.


Denna enkla visa sjöng Tommy Körberg vid Astrid Lindgrens begravningsgudstjänst.


Jag tycker om visan men är inte nöjd över den teologiska tolkning som Astrid Lindgren ger i visan. I slutet av visan kommer Astrids dräng till himmelens port och blir insläppt på grund av att han slitit och släpat under sitt liv.

Det Astrid Lindgren skriver som en frälsningsväg det talar Buddismen, Hinduismen, Islam och Judarna om. Att man blir insläppt till himlen på grund av det man gör eller har gjort.


Den Kristna frälsningsvägen går inte genom gärningar utan genom NÅD. Att det finns en som har gjort allt för din och min skull. Det finns en som lidit och dött för att vi ska få komma hem.


Den kristna vägen är JESUS.


Nu till söndag har vi som tema ”Guds rike är nära.” Texterna för oss in den sista tidens vedermödor. Andra advent talar om ett andra advent. Advent betyder ankomst eller väntan.

 

När du och jag sjunger de kända jul och advents psalmerna, då påminns vi om att vara vakna och bedjande inför Jesu ankomst. Ungefär vart tjugofemte bibelvers talar om Jesu återkomst. Det bibeln talar mycket om det ska också vi tala mycket om säger Luther.


Har du tänkt på innehållet i dessa vackra advents psalmer?                                                              


Vi sjunger inte om tomten, utan vi sjunger, vi längtar och väntar, att Han som är universums Herre och skapare ska komma för att hämta oss hem.

 I psalmen 104 ”Gläd dig du Kristi brud,” där sjunger vi: ”Gläd dig du Kristi brud, och möt din Herre Gud. Den stora dag du skådat som oss profeter bådat. Hosianna, pris och ära! Vår konung är nu nära.”


Andra adventets texter förbereder, och uppmuntrar oss, att hålla oss vakna och bedjande inför världshistoriens slutskede, i det att vi väntar på att Jesus ska komma.


Jesus talar om himlen och Guds rike som en hemlighet.  Han försöker förklara om Guds rikes sprängkraft. Guds rike kommer till oss som ett oansenligt litet ord, men i sig har det en oerhörd sprängkraft. Evangeliet är en Guds kraft till frälsning. Kraft heter på grekiska ”Dynamis”, i svenskan känner vi igen ordet som dynamit. Det finns sprängkraft i Guds ord.                    


Välkommen in du fattig bonddräng, inte på grund av ditt slit och goda vilja utan på grund av att Jesus gjort allt för dig.

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman