22 e tref

Andakter

Tjugoandra söndagen efter trefaldighet

Frälsningen

 

”Har någon sett en liten flicka här utanför?” Det var min hustru Anita som ropade ut sin förtvivlan på en av Luleås gator vid den tomma bilen. Lilla Susanna då tre år gammal var borta från bilen. Anita tycktes bara ha sprungit ut och in i den lilla butiken och varit borta, tyckte hon, någon minut och lämnat Susanna med orden, ”Sitt bara stilla en liten stund medan mamma springer in och lämnar det här paketet.” 

 

Under den korta stunden hade lillflickan lyckats öppna bildörren och knatat iväg till matbutiken som låg granne med den butik som mamma Anita gått in i. En isande känsla och förtvivlan grep hustrun när hon såg att bilen var tom. Bildörren stod öppen och flickan var borta. Hon ropade ut sin förtvivlan där ute på gatan med, ”Har någon sett en liten flicka här ute på gatan?” En person som bodde mitt i mot butiken ropade från sin balkong att han hade sett en lite flicka gå in i butiken intill.


Hustrun skyndade sig till matvarubutiken som låg strax intill den parkerade bilen och mycket riktigt hittade hon henne där. Stolt styrde treåringen en mini matvaruvagn helt omedveten om vilket kaos hon orsakat. Susanna hade redan då lyckats fylla vagnen med olika varor som hon förmodligen tyckte att vi i familjen skulle behöva. Med maskaran rinnande nedför de tårdränkta kinderna lyfte hustrun upp sin bortsprungna dotter med kramar, pussar och med ett åtföljande förmaningstal återvände de till den väntade bilen.


 Susanna som i dag är dryga fyrtio år, minns inte och hade inte hört om detta trauma när vi i förra veckan träffades och åt middag ihop. När mamma Anita återberättade denna händelse kom minnena och den hemska känslan tillbaka när hon för över fyrtio år sedan sprang och letade efter vår dotter. Men också den översvallande glädjen när hon fick lyfta upp sitt barn i sin famn.

 

Helgens tema är Frälsningen. Jag skrev i förra veckan om att 50 000 colombianska fångar hade kommit till tro på Jesus Kristus. Alla dessa slutade med sitt kriminella leverne när de fick uppleva frälsningen. Jesus förändrade deras syn på världen och medmänniskorna.


Ordet frälsning betyder räddning, befrielse eller hjälp.


Förtvivlan kan bytas i glädje när en människa söker sig till Gud. Hur många föräldrar är det inte som har ropat för sina barns frälsning. De har i förtvivlan stormat himlen för att deras barn ska hitta frälsningen i Jesus Kristus. Vilken glädje i det hemmet när barnet har hittat hem.


Under väckelsetiden här i norr, sjöngs sången, ”Ring i himlens klockor, fröjd i dag det är, ty en syndar har kommit hem”. Den sången sjöngs varje gång när någon vittnade att han eller hon hade hittat tron på Jesus Kristus som sin personlige frälsare. En glädje som kan närma sig eufori uppstod bland Gudstjänstbesökarna när de fick höra att ännu en människa var bärgad för evigheten.

De delade änglarnas glädje i himlen över att en människa bestämt sig för att följa Jesus.

I en sång strof av Lydia Lithell, lyder texten; ”Kom hem! Kom hem! Din Fader kallar dig, hans famn står öppen allt han dig förlåter. Han söker dig på syndens villostig. O kom i dag till fadershemmet åter.”


Det är inte en förtvivlad mamma, polisen, hemvärnet, eller Missing People som ropar och söker, utan Gud den Helige, det är Han som väntar på dig och mig. Han vill ha dig och mig med, in i sin himmel. Liksom min hustrus förtvivlan att se bildörren öppen och lilla Susanna borta, något liknande är det för Gud Fader i hur han söker och längtar efter oss.


Inför denna helg, glöm inte bort att du är eftersökt och efterlängtad.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman