21 e tref

EFS Svensbyn


Andakter

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Samhällsansvar

 

Bill Gates grundaren av Microsoft har skänkt 37 miljarder kronor till välgörenhet enligt Securities & Exchange Commission, rapporterar Bloomberg News. Bill Gates har skänkt i omgångar väldiga summor till välgörenhet. Han är en av världens rikaste personer med en förmögenhet på ca 86 miljarder.


Att vara rik är inte alltid så lätt säger Kenoreklamen. De visar bilder på några som vunnit någon miljon på lotto. Den ena stunden är de i Karibien och badar, den andra reklamsnutten visar när de sitter på en jättebåt och smörjer varandra med sololja, osv. Sen avslutas reklaminslaget på ett raljerande sätt med att speakern säger, med en Gotländsk brytning i röstläget; ”Det är inte lätt att vara rik.” 


Nej det är inte lätt att vara rik, det medför ofta en sorts ensamhetskänsla. Freddie Mercury sångare i rockgruppen Queen är en av vår tids största idoler och sångare. Han har höjts till skyarna av sina fans. Men ändå mitt i all lyx och flärd säger han i en intervju strax före sin död, 1991.               


” Jag är en fruktansvärt ensam människa. Man kan äga allt som går att få i den här världen och ändå vara den mest ensammaste människan på jorden.”


Den här tiden på året uppstår en ofrivillig ensamhet när kylan, snön och mörkret greppar tag i oss. Dagarna blir korta och tiden att umgås med grannar och vänner blir inte så naturligt som under sommartiden då vi i de ljusa dagarna och nätterna kunde sitt utomhus. Nu under den mörka årstiden är det som om tiden inte räcker till att umgås med andra än familjen. Mörkret, kylan, snön skapar för många, en känsla av ensamhet, nedstämdhet och oro. Tidningar och Tv blåser under oron och nedstämdheten med det ena skräckscenariot efter det andra av världskatastrofer och eländes, elände. Vi som konsumenter får uppfattningen att inget är bra.

 

Jag känner inte alltid igen bilden som målas upp i tidningarna, om till exempel främlingsfientlighet, och rädslor för invandraren. Tvärtom tycker jag mig se en kärleksfull attityd gentemot främlingen.   Visserligen stänger vi våra dörrar och tänder våra värmeljus och myslampor den här tiden på året. Absolut är det så, att vi sjunker allt djupare ner i våra Tv-soffor och ser på verkligheten utifrån Tv-skärmens ljus. Men samtidigt så lyser också flitens lampa i våra kyrkor, bönhus och olika föreningar där volontärer sitter med invandrarna med svenska böcker och i kärlek till dessa, hjälper dem att läsa och att prata svenska. Det finns ett  djupt samhällsansvar bland många svenskar i dag, en vilja att hjälpa, en vilja att ge en hjälpande hand till de behövande. Du kanske inte vet vet  att varannan svensk engagerar sig ideellt på sin fritid. Det ideella arbetet beräknas motsvara fler än 300 000 heltidsjobb.


Helgens texter handlar om en mycket rik man, av kontexten förstår vi att han var en mycket ensam man. Sakeus som han hette, gav bort hälften av det han ägde till de fattiga.


Bill Gates ger inte bort hälften av vad han äger men det är stora pengar som blir till nytta i det samhälle han själv är en del i. Hur gör du och jag med det vi äger?


Jesus säger om den ensamme och rike Sakeus att, ”I dag har räddning nått detta hus.”  Jesus öppnade Sakeus ögon, till att se att samla skatter här på jorden, det är inte något som ger liv. Gensvaret till Jesus och hans kärlek till honom, det gör att han öppnar sitt kassaskåp för att människorna i staden skulle få ta del av hans rikedom.


Att dela med sig är alltid något fint, och ordspråket, ” Bättre att ge än att få,” tycker jag mig se allt mer av i min omgivning. Det finns hopp.

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved