20 e tref

Andakter

Tjugonde söndagen efter trefaldighet

Att leva tillsammans

 

”Bättre överviktig än skitviktig!” Så står det på ett mini plakat jag fick för några år sedan av mina barn i födelsedagspresent. Jag har den stående på en hylla ovanför min säng. Den är formgiven som ett konstnärs staffliet fast i miniformat omgiven av vackra blommor. Barnen har ju sett att jag gått upp i vikt och de ville trösta mig med att vikten inte var det viktigaste.


Du har väl som jag sett hur kvällspressens löpsedlar ofta har haft klatschiga rubriker om hur man snabbt kan gå ner i vikt och gett tips på nya revolutionerande sätt att gå ner i vikt.


Varför jag tagit notis om dessa löpsedlar är väl att det gått en liten tagg i mig varje gång som jag läst det, eftersom min badrumsvåg säger till mig att jag är alltför tung i förhållande till min längd.


Den lilla tavlan med orden, bättre överviktig än skitviktig, den har gett mig tankar på vad som är viktigt här livet. Jesus talade aldrig om vikt eller utseende. Han förkunnade alltid relationer på något sätt. För honom var det viktigt att proklamera relationen med Honom med Fadern och med varandra.

Helgens texter för oss in i tankarna omkring att leva tillsammans. Det är ju ett mycket relevant ämne i dagens Sverige. Sverige är det land i världen som ligger i topp när det gäller ensamhushåll.


Det är svårt att leva ensam, men det är också svårt att leva tillsammans.            Det är nämligen så att ingen kan såra och kränka så mycket, som den som man har en nära och varm relation med. Eftersom man där har blottat sina svagheter och brister är det lätt att just detta blir det som söndertrasar relationen, eller att den genom svagheten blir till en styrka.                                                                 

 

Söndagens texter vill också lära oss att visa gästfrihet, engagemang, i tårar och glädje, att vara förebedjare främst för våra släktingar, men också för den ort vi lever i.


Den kristna trosläran är inte en information, utan den kristna tron är ett möte, en relation.                       


För Jesus var det viktigt att förmedla Faderns ömma hjärta till oss. Han sa: ”Jag och Fadern är ett” ”Den som har sett mig har sett Fadern”. Det var så viktigt för honom att demonstrera Faderns stora kärlek till oss människor att han offrade sitt liv för detta. Hela hans förkunnelse handlade om relationer. Relationen människor emellan och mellan människa och Gud. Det var inte bara viktigt, och för att använda mitt födelsedagsstafflis devis,”överviktigt”.


Den kristna tron är inte ett budskap, utan ett möte, ett möte med den uppståndne Herren Jesus Kristus. Jag brukar säga och skriva det gång på gång, att den kristna tron är inte ett beteende, utan ett beroende av Jesus Kristus som frälsare, broder och vän, en relation med livets Herre själv.

Det som är viktigt i denna världen och inför den kommande är att leva i relation med Jesus.


Att få sin tro förvandlad från åsikt till insikt, det är ett under från Gud själv.

Nästa gång du ser en löpsedel med någon bantningsmetod så tänk på vad som är viktigt, ja vad som är ”överviktigt”.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman