2 i påsk

EFS Svensbyn


Andakter

Andra söndagen i Påsktiden

Påskens vittnen

 

Minst tjugo sekunders handtvätt med tvål och vatten plus social distansering är receptet från hälsomyndigheten till oss svenskar i dag. Att hålla avstånd till varandra är en av de viktigaste uppgifterna, menar våra hälsoexperter. En av Krister Sjögrens och Vikingarnas succé´plattor har titeln. ”Kan man älska någon på avstånd?”

 

Många är det som svängt sina lurviga ben till den dansbandslåten. Att älska någon på avstånd det är både svårt och enkelt. När jag som tjugoettåring hittade världens finaste tjej i Luleå och själv hade bostadsadressen i Umeå då var det en enda lång pina under veckorna att inte kunna vara tillsammans. Det var som i Vikingarnas dansbandslåt, många mil mellan oss. Det var en socialdistansering som blev blev smärtsam i en ung mans hjärta under veckorna. Även om vi höll kontakt med brev och telefonsamtal så var ändå längtan stor, att få träffas.                                                                                


Nu i corona tider kan jag inte krama mina barnbarn och mina barn som jag brukar. Det känns svårt att hålla social distansering till dem som man älskar mest.

 

”Jag älskar dig!” Undersökningar som är gjorda visar att detta ord är bland de kraftfullaste ord man kan säga till varandra. Vissa undersökningar pekar på att en stor del av svenska folket tycker att dessa ord är viktiga att få höra varje dag. Jag viskar relativt ofta i mina barnbarns öron just dessa ord, morfar/ farfar älskar dig. Jag vet av egen erfarenhet hur mitt självförtroende, och tilliten till min hustru har ökat när jag själv fått höra orden, ”Jag älskar dig”. Jag växte upp i en familj med 12 syskon. Därför är det inte någon större överraskning för er när jag säger, att jag har inget minne av att jag fått sitta i min pappas knä. Det fanns helt naturligt ingen plats för mig där. Inte heller har jag något minne av att han någon gång sa till mig att han älskade mig. Men ändå kände jag mig älskad.                                                                                              

 

Älskar du mig?


Den frågan ställs av Jesus i helgens texter. Det är Petrus som får frågan tre gånger efter det att Jesus har stått upp ifrån det döda.

Petrus som tre gånger hade förnekat att han kände Jesus. Nu står han där vid den Galileiska sjöns strand och möter honom som han för någon vecka sedan, i stor rädsla, sa att han inte kände. Tre gånger ställer Jesus den alltigenom viktigaste frågan till honom. Här gällde ingen socialdistansering utan där står Jesus med en lärjunge som han älskar. När jag som präst hade konfirmations undervisning, då plockade jag ofta fram gitarren och sjöng med konfirmanderna, strofen från psaltarpsalmen 139, ”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand.” Det gjorde jag för att konfirmanderna skulle veta att vad som än händer i deras liv håller Gud inte socialdistansering med dem, utan han omfamnar dem och håller dem i sin hand. Gud älskar inte på avstånd, han är nära, så nära som luften du andas.


Älskar du mig?                                                                                                     


Jesus hade inte bara genom ord förklarat för Petrus sin kärlek till honom, Jesus hade visat med hela sin varelse hur mycket han älskade Petrus. Han gav sitt liv för honom, likaväl även för dig och mig, för att vi skulle få ta del av den himmelska världens liv. Han har som en älskande pappa satt oss i sitt knä och viskar orden i vårt öra, ”Jag älskar dig”.


Jesus sa ”följ mig” till Petrus, han som hade misslyckats att vara den starke och alltigenom trofaste lärjungen, han hade misslyckats totalt med sin intention att vara en trogen lärjunge. Det var inte hans trolöshet eller hans feghet som gjorde honom passande för uppgiften att bli kyrkans förste ledare, utan det var alltigenom, Guds nåd.


Herrens trofasthet var större än Petrus förnekelser och förbannelser. På denna grund står fortfarande kyrkan i dag.

'

Älskar du mig? Det är frågan i helgens texter. Uppmaningen är: Följ mig!


En skön helg önskar jag dig

 

 Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved