2 i fastan

Andakter

Andra söndagen i fastan

Den kämpande tron


”Hej Gösta jag har läst ditt arbete om Norrländsk väckelse historia. Jag undrar om jag får låna lite av din tid till några frågor omkring detta?” Det var en elev från Johannelunds teologiska högskola som ringde mig förra veckan. Hon skulle skriva en uppsats om väckelsen i Norra delarna av Sverige och behövde lite hjälp till att få rätt information om en viss person  som levde under denna märkliga tid.


Hennes frågor och nyfikenhet kring väckelserna här i Norra delarna av Sverige fick mig att leta reda på mitt eget skrivna arbete kring detta fenomen.


Essensen, andemeningen i min skrivning var att jag ville framhålla Pehr Brandells mamma Katarina som en som kämpar i sin tro. Mitt fokus var hur Katarina bad för sin son. En bedjande kvinna i en by strax utanför Piteå i byn Porsnäs har fått miljoner människor att följa Jesus. Årtalet var 1802 där sonen Pehr inte kunde sova på natten därför att han hade hört hur hans mamma grät och ropade från sitt sovrum, ”Gud fräls mina barn, fräls mina barn!” Hon ber så högljutt att Pehr blir gripen av sin mors böner. Han kunde inte släppa tanken på att han kanske var på väg att gå förlorad om han inte omvände sig till Gud. Hans liv var fylld av fester och dans där tanken på Gud inte hade varit så viktigt. Men en kväll mitt i dansens virvlar vid en logdans i Porsnäs grips den unge mannen av Guds Ande och ställer sig mitt på dansgolvet och ropar ut.


 ”Gud hur länge skall du väl tåla denna syndalevnad, som så fullständigt liknar Israels dansande kring guldkalven? Hur är det möjligt, att det straff varmed de hotades skulle undgå oss”?

 

Någonting hände bland ungdomarna, Musiken tystnade och dansandet stannade, Guds Ande föll över dom och de böjde knä på dansgolvet och lämnade sina liv i Guds händer. Pehr och kamraten Anders Rosenius läste senare till präster, väckelse bröt ut bland Norra Sveriges nedsupna folk genom deras förkunnelse.

 Lappflickan Maria besökte Pehr Brandell i Nora kyrka och fick där uppleva befrielse och Guds nåd som hon sedan  kunde överföra till den unge prästen Lars Levi Læstadius.


Slutsatsen i min skrivning var, att de tre största väckelserna i norr kan vi härleda till en bedjande mor i Porsnäs. Læstadius väckelsen, EFS väckelsen och Brandell väckelsen.

 

I helgens texter möter vi en kvinna som har kämpat sig fram till Jesus. Hon har upplevt Guds nåd i Jesus. Hon var gripen av den kärlek som strömmade från denne märklige man. Det gör att hon går emot alla tänkbara konventioner och oskrivna lagar och tabun för att få ge Jesus sin hyllning. Hon fick kämpa både mot sin egen rädsla, människors tyckanden, och de religiösas motstånd.

När människorna anklagar henne säger Jesus till den församlande religiösa eliten, ”att det hon gjort med den dyra oljan har hon gjort inför min begravning.... överallt där evangeliet förkunnas skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne.” 

  

Katarina i Porsnäs ropade och bad, hon gav inte upp, hon kämpade i sin tro att Gud skulle frälsa hennes son. Kvinnan i texten får ett oerhört gensvar av Jesus, att ingen ska glömma hennes handfasta tro. Att skriva en uppsats om väckelsens historia kan bli till något stort för den som får möjlighet att läsa om våra förfäders kämpande Guds tro. Glöm inte att Jesus själv är med dig i din bönekamp för de dina.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman