2 advent

EFS Svensbyn


Andakter

Andra Advent

Guds rike är nära

 

Jag har fått en ny sängkompis av Norrbottens läns landsting. Hen heter Philips Respironics. 


Det är en liten elektrisk fläkt som blåser in luft via en andningsmask. Den hjälper mig att få tillräckligt med luft under natten eftersom jag har sömnapné som innebär att jag slutar att andas nu och då under min nattsömn.

 

Med andningsmaskens hjälp har jag blivit betydligt piggare under dagen. Förr kunde jag knappt hålla ögonen öppna efter lunchen, ofta blev jag tvungen att lägga mig ner och vila middag en eller två timmar. Jag har varit som Skalman i berättelserna om Björnen Bamse. Men nu har jag fått tillbaka vitaliteten och denna lilla mirakelmaskin har gjort att jag kan hålla mig vaken nästan hela dagen som förr i tiden.


Min hustru däremot, henne kan jag likna vid duracellkaninen som syns i reklamen för batterier.  Hon kan vara igång en hel dag, vila någon timme, och sedan gå till sitt nattjobb och hålla sig vaken hela natten. När hon kommer hem går hon och lägger sig vid åttatiden på morgonen och vaknar vid tvåtiden på dagen och är hur pigg som helst. Jag fattar inte hur hon är skapt människan. Om jag skulle försöka att arbeta på samma sätt som hon gör skulle jag vara halvdöd av trötthet. Men det är som om det inte bekommer henne ett dugg. Nu är hon från ett släkte som gärna är uppe på kvällarna, medan jag kommer från ett släkte som har till vana att gå till sängs tidigt på kvällen, och kliva upp i ottan. Vi är varandras motsatser i mångt och mycket, vårt 46 åriga äktenskap är väl något av ett mirakel i vårt samhälle i dag.

 

Vi ska fira andra advent och tända det andra adventsljuset. I kyrkan tänder vi två altarljus som symboliserar lag och evangelium.


Andra advent, är en väntan på ett andra advent. Advent betyder ankomst eller väntan, och det vi gör under adventstiden, det är att vi väntar på att Jesus ska komma.


När du och jag sjunger de kända jul och advents psalmerna, då påminns vi om att vara vakna och bedjande inför Jesu ankomst.


I psalmen 109 ”Det susar genom livets strid,” där sjunger vi i tredje versen:          ”Han kommer med ett sällsamt bud från kärlekens och nådens Gud att bringa till de sina. Så öppna hjärtats tempelhus och låt hans rika, fulla ljus därinne klart få skina. Då blir Guds under sett och känt, det är advent det är advent!”


Adventstiden är en tid  då texterna vi läser, förbereder oss, och uppmuntrar oss, att hålla oss vakna och bedjande inför världshistoriens slutskede, i det att vi väntar på att Jesus ska komma tillbaka.


Det är ett uppfordrande och ett genomträngande budskap som Jesus möter oss med i söndagens text. Han säger ”Guds rike är nära, omvänd er och tro på budskapet.”


Jag har en andningsapparat till hjälp inför nattens vila, den ger mig energi och kraft inför dagen som kommer till att hålla mig vaken. Gud uppmuntrar och uppmanar oss att hålla oss vakna. Han har en ”andningsapparat,” det är hans Helige Ande. Han vill blåsa in liv och kraft i sin trötta församling, som så ofta har lidit av sömnapné,  till att vi ska hålla oss vakna och beredda inför mötet med honom, när han kommer.


En skön andra advent önskar jag dig


Allt gott

Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved