2 advent

Andakter

Andra advent

Guds rike är nära

 

”Men o så hemskt, jag får ju migrän av det där ljuset!” Det var hustrun som ropade ut sin förtvivlan över den lampa som jag skruvat i en av våra julstjärnor. Det händer varje advent och jul att jag får byta ut någon lampa som gått sönder. Den här gången blev ljuset för starkt för hustruns välmående.


Hon brukar få migrän i bland och då blir huvudvärken så svår att hon mister synen ett kort tag. Jag ville ju inte ställa till med något elände för henne så jag gick och letade i våra gömmor, men nix, inte någon passande lampa var att finna. Då plockade hustrun fram barnbarnens målerilåda och målade den starkt lysande lampan i en mörk gulfärg som dämpade skenet väsentligt. När jag hängde upp stjärnan fick den ett mycket varmt, vackert gulaktigt sken. Med en liten klick målarfärg förändrades hela situationen.


I helgens texter berättar Jesus om en kvinna som gör en jättedeg av 36 liter mjöl, till denna deg tar hon en oansenlig liten surdegs kultur, som gör att hela den enorma degen blir genomsyrad.         


Vår måg har fått en surdegskultur som han vårdar noga, och ett tag bakade han nästan varje dag bröd av surdeg. Det är alltid trevligt att komma hem till familjen och smaka mågens bullar och matbröd.


Jesus talar om himlen och Guds rike som en hemlighet. Det handlar om att Guds ljuset har kommit. Han försökte förklara för lärjungarna om Guds rikes sprängkraft. Guds rike kommer till oss som ett oansenligt litet ord, men i sig har det en oerhörd sprängkraft. Evangeliet är en Guds kraft till frälsning. Kraft heter på grekiska ”Dynamis”, i svenskan känner vi igen ordet som dynamit, eller dynamisk eller dynamo som den lilla generatorn som vi förr hade på cykelframhjulet för att alstra ström till vårt cykellyse. Det finns alltså en inbygd sprängkraft i Guds ord. En dynamo på en cykel överför kraft och energi från hjulet till glödlampan. Effekten är ljus. Dynamiskt ledarskap är som en dynamo, det skapar både energi och ljus som lyser upp. Jesu är den mest dynamiska ledare som vi kan följa.


Så här i adventstid tänder vi ljus, en del av oss smyckar hela huset med olika belysningsalternativ, men för hustrun räcker det att adventsstjärnan får lysa upp i fönstret. Har du tänkt på att det allra minsta ljuset tränger undan mörkret. Liksom ett liten surdegskultur genomsyrar hela degen.


Ett stort, starkt ljus bildades på himlen som ledde herdarna och de vise männen, till den plats där Jesus befann sig med Maria och Josef. Gud duttade inte dit lite dämpande färg för att människorna inte skulle få migrän av hans himmelska ljus. Nej bibeln berättar om att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.

 Till helgen kommer vi kanske att sjunga psalmen 109: ”Han kommer med ett sällsamt bud från kärlekens och nådens Gud att bringa till de sina. Så öppna hjärtats tempelhus och låt hans rika, fulla ljus därinne klart få skina. Då blir Guds under sett och känt, det är advent det är advent!”

 

En skön helg önskar jag dig

 

Allt gott

Gösta Degerman