1a advent

EFS Svensbyn


Andakter

FÖRSTA ADVENT

Ett nådens år


”Gösta hämtar du in lådan med adventsprylar från förrådet?” Det var hustrun som ställde en fråga, men med tydlig udd av uppmaning till mig. I frågan fanns det ingen valmöjlighet för mig. Då var det bara att ta på sig ytterrocken och knata iväg till förrådet för att hämta in den stora plastlådan med adventssaker.


I adventslådan finns olika ljusstakar, både elektriska och vanliga trästakar till stearinljus.Nu bor vi i en lägenhet med fler fönster än tidigare och det gör att vi har fler ställen att placera stjärnor och ljusstakar i. Vi har en lika stor plastlåda med julsaker, men den kommer att plockas in först under julveckan. Min uppgift under den här tiden, det är att vara min pyssliga och estetseende hustru behjälplig att hänga upp gardiner, men även att laga trasiga ljusstakar, eller någon glas- och porslinsängel som fått sin vinge avslagen. Jag gissar att du som läser det här förmodligen har samma problem som vi har, nämligen att de elektriska ljusstakarna inte vill lysa när man sticker kontakten i väggen. Jag har en viss framförhållning när det gäller trilskande elljusstakar, jag har nämligen en låda med reservlampor, och har jag tur så finns det en sådan lampa som jag behöver för tillfället, annars är det bara att sätta sig i bilen och ta sig till affären för att införskaffa den sortens lampa som saknas. 


De flesta elljusstakar har en seriekoppling, vilket innebär att när en lampa slocknar då slocknar också alla de andra. Åtminstone har vi lyckats köpa sådana.


Första advents texter handlar om att Jesus är på väg in till Jerusalem i ett triumftåg av lovprisande människor. De sjunger och ropar med orden från psaltaren 118, ”Hosianna, prisad vare han som kommer i Herrens namn!”


Vi inleder kyrkoåret med att slå fast att den kristna tron inte är en ”laggärningsreligion,” utan det handlar om att Gud har mött sin skapelse med NÅD.


Folket ropade sitt Hosianna (hjälp oss, rädda oss) när Jesus kom ridande in i Jerusalem på den unga åsnan. Det är många som står vid vägkanten i dag och ropar sitt, ”hjälp oss,” ”rädda oss!” ”Se oss!” ”Hör oss!”


Runt om i vårt land finns det människor i ekonomisk kris, relationskris, ungdomar som skjuter ihjäl varandra, och barn som far illa av sina föräldrars drogberoende. I veckan som var kunde vi läsa om hur en människa i sin ensamhet, legat död i sin lägenhet utan att någon hade saknat honom.


Vi tänder våra ljus- och adventsstjärnor, som ett synligt hopp, om att vi vill driva undan mörkret och ondskan. Ljuset är ju symbolen av Gud själv, eftersom Gud är ljus och inget mörker finns i honom. Tänd ett ljus nu i adventstid och låt det driva dig till att inte bara se, utan också agera, för de utsatta barnen, och andra som är i behov av din och min hjälp.


Vi är sammankopplade säger Paulus, ”Om en lem lider, lider de andra lemmarna med honom.” Vi är som den seriekopplade adventsljusstaken. Om en lampa slocknar berörs alla andra med. Du och jag är satta till den här världen för att vara nådeliga mot varandra.


Det den kristna kyrkan förkunnar, förmedlar, proklamerar under adventstiden, det är att det finns nåd och ljus och hopp för alla människor. Gud har kommit för att frälsa, att rädda, och ge oss ett hopp inför denna tiden och evigheten.


En skön första advent önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved