19 e tref 20

EFS Svensbyn


Andakter

Nittonde söndagen efter trefaldighet

Trons kraft


Splooossch, så lät det när mellandottern kom hem till oss med en IKEA påse full av ocenterfiguerad tvätt. Det fullkomligt rann floder från tvätten hon kom med. Deras tvättmaskin hade gått sönder, därför blev det räddningen att komma hem till oss med den blöta tvätten. Hustrun tog genast tag i de blöta kläderna och startade upp vår tvättmaskin.


En fungerande tvättmaskin är ett måste för dotterns familj. Hon har fyra barn i skolåldern och med det följer en hel del tvätt.


Vissa veckor när det kör ihop sig för henne och hennes man med jobbet, då brukar jag och hustrun få ett sms med en försiktig  förfrågan från dottern att hämta hem barnen från skolan. Visst, det går oftast bara bra eftersom vi båda är pensionärer och kan styra vår tid på ett helt annat sätt än vad en småbarnsförälder kan.


När jag någon dag senare hade hämtat hem barnen från skolan tog jag mig ann den trasiga tvättmaskinen. Jag förmodade att det var pumpen som var trasig. Nyfiken som jag är började jag skruva isär tvättmaskinen bit för bit. Men nej, laga den det kunde jag inte. Det behövdes en helt ny pump. Men som tur var hade dottern hittat en tvättmaskin på blocket för tusen kronor, som de skyndsamt köpte och forslade hem. En tvättmaskin är tung, det vet alla som försökt flytta en dylik maskin. När jag skulle till att flytta den nya maskinen till tvättstugan från garaget lånade jag en av barnens skateboardar, ni vet en sådan där bräda med hjul, som barn och ungdomar åker okring med. Jag lyfte upp ena delen av tvättmaskinen på brädan och sedan fick en av barnbarnen bistå mig vid trösklarna att lyfta på skateboardens hjul, så att jag på ett enkelt sätt kunde få tvättmaskinen på plats.  


I helgens texter möter vi en lam man som bärs fram till Jesus av sina vänner. Hans situation var helt hopplös, han kunde inte med egen kraft komma till Jesus för att få hjälp. Ryktet om Jesus som helbrägdagöraren från Nasaret hade nått honom och hans vänner. Ryktet hade talat om hur denne Jesus hade botat andra sjuka och förlamade, därför satte han och hans vänner tro till att kunna få hjälp av honom. Men vägen fram till Jesus var blockerad av människor i tusental som kommit för att lyssna till vad han hade att säga. Därför tog de vägen via taket för att komma närmare Jesus. De öppnade upp taket och firade ner sin lame vän framför Jesu fötter. När Jesus såg den tro som vännerna hade, vände han sig till de lame manen och sa. ”Min vän dina synder är dig förlåtna, tag din säng och gå hem”. Genast kände den lame att krafterna kom tillbaka i hans muskler och han kunde ta sin bädd och gå hem.


Det texterna den här helgen vill lära oss är att det finns en kraft i förlåtelsen och tron. Lägg märke till att Jesus ser på den lames vänner. Bibeln berättar inte vilka namn som vännerna har, men Jesus ser deras tro, det var inte den lames tro, utan dessa som bar honom till Jesus.


Det finns många anonyma människor i vårt land som bokstavligen bär sina vänner till Jesus. Dessa som i det fördolda bär fram sina bönebarn till honom som kan hjälpa.


Min tro att få tvättmaskinen på plats, den ställde jag till en skateboardbräda. Den bildligt talat, bar tvättmaskinen på plats. Du och jag kan få vara som en skateboard, som stöder, lyfter och bär våra vänner, som ljust nu kanske är förlamade av sorg och inte orkar med livet.


Allt gott och en skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved