18 efter

Andakter

Artonde Söndagen efter trefaldighet

Att lyssna i tro

 

Varje år fyller svenska akademin sin nyordskandidat lista med trendiga ord. 2021 kom bland annat orden flockimmunitet, ålderism, nätläkare, adda och många fler ord att hamna i deras lista. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan.

 

Ett ord som jag har kommit på alldeles själv och började använda i början på åttiotalet är ordet köksbordsväckelse. Det ordet tror jag inte finns med i svenska akademins nyordslista.


Med köksbordsväckelse menar jag det enkla samtalet vid köksbordet hos någon vän. Liksom det var under 40 och 50 talets gryende väckelser började det alltid med att man samtalade hemma vid köksborden.


Den avslappnade trygghet som finns vid köksbordet gör att man kan lätt öppna sig för det andliga samtalet, där ingen fråga behöver vara för banal eller för svår att våga samtala om.


Jag menar att både svenska kyrkan och frikyrkan är för hårt styrda av de så kallade ämbetsbärarna där jag själv är inkluderad.


Det är dags för kyrkan i Sverige att släppa loss, och uppmuntra det andliga samtalet i våra hem, arbetsplatser och även i våra kyrkor och bönhus.

Jag har skrivit förut här i spalten om mitt samtal jag fick för cirka fjorton år sedan, det var ett härligt samtal. I luren hördes det, ”moffa”, sen ett flåsande ljud. Det var lilla Ida då ett och ett halvt år gammal som lyckats komma åt återuppringnings knappen på sin mammas telefon. Min äldsta dotter hade nyss prata med mig och i ett obevakat ögonblick lyckades Ida nå återuppringnings knappen. När hon hörde min röst i telefonen då kom detta enda ord, ”moffa!?” Det ordet gjorde att jag kom att registrera den dagen och det samtalet i mitt minnes arkiv som en glädjens dag.


Det finns pärlor i vår vardag som är viktiga att se och ta vara på.

I många bönhus och kyrkor hänger ofta ett antependium framför predikostolen med texten, ”Hör så får eder själ leva”.


När jag ser den sirliga texten på antependiet läser jag in den kärlek och vördnad till Guds ord som sömmerskan hade när hon satt där i sin ensamhet och broderade vävnaden.


Att lyssna till Guds ord det skapar tro i våra liv. Genom lyssnandet kan vi få fatt på de himmelska skatterna, som texterna för denna söndag talar om.

Guds ord är skarpare än något tveeggat svärd, och ett enda ord kan förvandla oss när vi lyssnar i tro. Det är den gömda skatten som Herren vill att vi ska hitta.

I helgens texter kan vi läsa om hur två män har fyndat. Den ene har hittat en skatt i en åker och den andre har hittat en dyrbar pärla. Jesus berättar att så är det med himmelriket. Den är gömd men ändå fullt öppen för dem som hör, tror och ser.


Liksom lilla Ida hörde och kände igen sin morfars röst önskar jag att du ville be med mig om en köksbordsväckelse till att våra vänner ska känna igen Guds röst till att höra, tro och se.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman