18 e tref

EFS Svensbyn


Andakter

Artonde söndagen efter trefaldighet

Att lyssna i tro

 

”Malmö/Sverige Vi ses imorgon, tisdag kl 15.00 vid Malmö stadion för avtäckning av statyn. Zlatan ger ledigt till alla ungdomar från Malmö skolor att delta under ceremonin!” Något liknade skrev en av våra kvällstidningar när Zlatan Ibrahimovic Twittrade till Malmös skolungdomar om att hans staty i brons skulle avtäckas.


Mycket riktigt hade tusentals ungdomar och äldre hörsammat hans inbjudan. Tidningar, radio, TV, alla sorters media fanns på plats, och hela eventet kablades ut över hela världen.


Twittrar gör ju även USAs president Donald Trump, och andra som vill nå ut med sitt budskap snabbt och effektivt. Ett av våra barnbarn kom in till mig i mitt arbetsrum och sa. ”Morfar kan du hjälpa mig med att koppla in ditt WI-FI åt mig”. Barnbarnen har ofta med sig sin surfplatta eller mobiltelefon när de kommer hem till oss, men vi, (läs mormor) försöker hitta på saker att göra med dem så att de inte blir stillasittande med sina mediaprylar. Twittrar det gör de flesta ungdomar i dag.


Samhället i dag är uppbyggt på snabba kommunikationer, mobiltelefonerna är ju ett viktigt inslag i dagens samhälle. För några år sedan klippte vi av trådarna till vår fasta telefon, i stället har nu, jag och hustrun varsitt eget mobilabonnemang.

Förut var det inte den första frågan man ställde, ”Var är du någonstans?” Då var det självklart att svarade man i telefonen, då var man ju hemma. Nu kan man ju svara lite varstans dit mobilen har följt med. För övrigt har det sagts mig, att det nu finns det ett sökningsprogram på mobilen som många föräldrar använder sig av för att hålla koll på sina små.


Helgens texter handlar om att lyssna i tro. Det handlar om att höra och göra. Att lyssna i tro det är att vända sin själs öra mot Gud. I dagens samhälle överöses vi av budskap från alla möjliga håll, alla tycker att de har något viktigt att säga.

Zlatan och Trump använder sig av Twitter för att göra sig hörd och sedd. Mina barnbarn kan surfa i sin Ipad och mobil, de tar bilder av sig själva, eller skickar iväg någon kul bild på morfar eller mormor, de kan Twittra med sina vänner även fast de är hemma hos oss. De kan med en knapptryckning slå numret till sina föräldrar och tro att samtalet ska kopplas fram, i för oss en osynlig värld.


Att vara uppkopplad till Gud är att vara uppkopplad till en osynlig värld. Vi tror att uppkopplingen fungerar under dygnets 24 timmar. Där tutar det aldrig upptaget där möts vi inte av en telefonsvarare som säger, du får nu fem val, eller en röst som säger, personen ni söker återkommer den 24 oktober, tack för påriggningen och välkommen åter.


Likson barnbarnen tar selfie, bilder av sig själva, i olika situationer och skickar vidare till sina kompisar så har Gud böjt sig ner och gett oss bilden av hur Gud är. Han har gett oss sin Son som är bilden av honom själv. Ropet hörs från tronsalen in i vår tid, ”Lyssna till min Son!”


I Tavelsjö kyrka, Hortlax Kyrka, Svensbyns bönhus, ja i många bönhus och kyrkor i vårt avlånga land, hänger ofta ett antependium ifrån talarstolen där det står. Hör så får er själ leva.


Hur kan man lyssna till Gud i denna cybertid? Jesus säger, ”För Gud är allting möjligt”.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman

 

Copyright © All Rights Reserved