17 e tref

Andakter

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet


Rik inför Gud


För ganska många år sedan när jag gick jag hem efter en Gudstjänst upptäckte jag att det låg en trisslott där på vägen. Den var blekt av väder och vind. Nyfiken som jag är böjde jag mig ner och plockade upp den bortslängda lotten. Jag granskade de skrapade siffrorna och såg att det inte fanns någon vinst. Medan jag gick hemåt med den värdelösa lotten i min hand tänkte jag på den besvikna lottköparen. Vad hade han eller hon för drömmar om rikedom och välmående om det skulle ha varit någon vinst på lotten.


När jag kom hem tog jag den gulbleka lotten och kastade den i den gröna tunnan för brännbart. När jag gjorde det tänkte jag på hur Jesus har gjort med mig själv. Jag har många gånger upplevt mig som den där värdelösa lotten som låg där och skräpade till ingen nytta. Men Jesus böjde sig ner och lyfte mig upp. Han förklarade för mig att jag inte alls var värdelös. För honom betydde jag så mycket att han till ock med offrade sitt liv för min skull. I Jesu ögon hade mitt liv ett värde. Jag var värd mer än guld. Jag var viktig i hans ögon, han köpte mig fri från djävulens och dödens käftar.


Jag var ju värd att liksom lotten få brännas upp men han kom och lyfte mig upp och bar mig hela vägen hem till Faderns hus.


Han har förklarat för mig gång på gång att jag är förlåten, jag är räddad, jag har evigt liv, jag äger allt i honom, han sagt till mig gång på gång att allt är av nåd. Jag är rik inför Gud.


Att lämna sitt liv i Jesu händer det är att bli miljonär, himmelsk miljonär, det är att ha vunnit högsta vinsten. Där hos Jesus får vi kallas barn åt Gud. Kan vi bli något större? Kyrkofadern Augustinus gav ett själavårdande råd till de människor som kom till honom. Han sa; ” Älska Gud och gör vad du vill.”  Att älska Gud det är att söka Guds rike och hans rättfärdighet. I detta sökande blir vårt inre ljust, ogrumlat, mer och mer sant, äkta och heligt. Det är en helgelseprocess att leva nära Guds kärlek.  Paulus skriver i 1 Timoteus brevet att; ”Kärleken till pengar är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.”


Det är inte pengarna i sig som är onda, utan kärleken till pengarna. ”Den som älskar pengar blir aldrig mätt på pengar, och den som älskar rikedom får aldrig nog” (Pred 5:9).


Helgens texter är allvarliga och utmanade att inte samla skatter här på jorden.

Edvard Persson sjöng sången, ”En fattig trubadur.” Där lyder en av stroferna; ”Du kan ingenting ta med dig dit du går, nej du kan ingenting ta med dig dit du går. Du behöver inga penningar när du vid porten står. Och du kan ingenting ta med dig dit du går.”


Den kristna kyrkan är rik inför Gud, ja vi är ”himmelska miljonärer”, som  Calle Öst sjunger i en gammal sång. Vi har vunnit allt, därför att Jesus har betalt det högsta priset för oss. Han har ropat ut i tronsalen, ut i atmosfären, ut i världsrymden, att skulden är betald. Den Onde har lagt ett motbud för din och min själ, men Jesus har köpt oss, betalningen är fullständig, vi är fria.

 Han, Jesus, har öppnat en ny och levande väg för oss alla. Vägen till tronsalen är öppen för egoisten, för terroristen, för kommunisten,för kolumnisten,för journalisten, för den allra frommaste. Guds fråga till dig och mig är; VILL DU?


En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman