16 e tref

Andakter

Sextonde söndagen efter trefaldighet

Döden och livet


Aftonbladet eller Expressen, det är namnet på en sketch som Gösta Ekman och Tage Danielsson gjorde succé med under sjuttiotalet. Gösta Ekman spelar den förvirrade och tveksamme och velande kunden som inte kan bestämma sig vilken aftontidning han ska köpa. Tage Danielsson spelar den allt mer pressade expediten som ska försöka att guida den förvirrade kunden att köpa rätt tidning. Olika versioner av denna sketch finns att se och lyssna till på Youtube.

 

Att välja är inte alltid så lätt nu för tiden när vi dränks av olika alternativ av matvaror, godis, elektronikprylar och TV program. Vad ska jag välja.

Till helgen är det kyrkoval och jag vill uppmuntra dig i den här krönikan att gå och rösta.


Jag har tidigare skrivit om mina funderingar om hur Jesus skulle fungera som politiker i ett kyrkoval, kommun landsting och riksdagsval.


Jag tror inte att han skulle bli vald till någon av dessa ledande positioner. Jag tror nämligen att han inte skulle få några röster alls.

Hur skulle hans kandidatur se ut?


Jo han skulle säga, sälj allt och kom sen och följ mig. Om någon slår dig på den ena kinden vänd den andre till. Ge och det ska bli dig givit. Allt vad ni vill att människorna ska göra för er det ska ni göra för dem. Förlåt din ovän. Sjuttio gånger sju gånger ska du förlåta. Ta hand om änkan, invandraren, man och hustru ska leva i trohet, älska din nästa som dig själv. Ge lån utan att förvänta dig att få något tillbaka. Han säger inte, Gå ut i hela värden och bygg kyrkor, nej han säger, gå ut och gör alla människor till mina lärjungar.         


Han säger inte, jag är med er alla söndagar till livets slut, utan han säger jag är med er alla dagar till livet slut.


I söndagens texter möter vi Jesus där han tar del av förtvivlade människor som mist sina kära. Det berättas om tre personer, som är döda, men får livet tillbaka när Jesus talar eller rör vid dem. En medelålders man, en ung man och en liten flicka. Alla tre får höra Jesu röst ropas till dem in i dödens väntrum. De väcks till liv.


Temat för helgen är, Döden och livet. Lägg märke till att det står först död sedan liv. Paulus skriver i Efesierbrevet 2, ”Ni var döda i era överträdelser men han har gjort er levande med Kristus, av nåd är ni frälsta.”


Profeten Hesekiel får i uppgift att profetera och tala till de döda benen som låg utspridda på slätten och säga: ”Se jag ska låta min Ande komma in i er så att ni får liv”

Den ende ”politiker” som kan rädda kyrkan eller vårt land är Jesus Kristus.                                     


Att välja mellan Expressen eller Aftonbladet var svårt för den villrådige Gösta Ekman.              


Guds ord säger till oss att vi ska välja livet. Livet finns endast och bara i Jesus Kristus och i hans död på korset. Där omfamnas vi av Guds nåd och där kan våra döda ben få Ande och liv.


Min röst i kyrkovalet går till de personer som har låtit sig omfamnas av Guds nåd.

En skön helg önskar jag dig.


Allt gott

Gösta Degerman