13 efter tre

Andakter

Trettonde söndagen efter trefaldighet

Medmänniskan

 

Jaha, då var det slut. Damernas fotbolls VM menar jag. Jag har stigit upp med tuppen för att se de Svenska damernas kamp för att äntligen ta ett VM guld. Medierna hade målat upp svenskorna som stora favoriter till guldet efter att vunnit alla matcher i grundspelet.

 

Men nej, de fick nöja sig med en fin bronsmedalj efter att ha besegrat hemma nationen Australien i en spännande bronsmatch. Det jag vill framhålla i den här krönikan är det fina med ledarna, hur deras tal hela tiden varit uppmuntrande till laget. De talade inte så mycket om speciella fixstjärnor utan de talade om laget, om sammanhållningen, om glädjen och möjlighet att tillsammans som lag få vara med om denna stora fest.

Jag kan förstå den berusande glädjen de kände när de gick ut på planen till över 70 000 personers jubel sång. Jubelsången och hejaropen måste ha varit väldigt uppmuntrande, ja en riktig tändvätska att ge allt i alla situationer. Man brukar ju säga att publiken är som en extra man på planen. Därför är det ofta en stor fördel att få spela på hemmaplan, att få höra suporternas hejarop genljuda, eka eller dåna över stadion.

 

Helgens texter har som rubrik, Medmänniskan. Jag skulle kunna appellera den rubriken i ordet medspelare med hänsyftning till fotbollsVM. Vi är medspelare på livets spelplan. Vi alla behövs med alla våra olika talanger och gåvor. Fotbollsdamerna var inte ensamma, de hade hjälp av läkare, tränare, fysioterapeut, materialförvaltare, kock osv. Alla behövdes även dom som satt på avbytarbänken.

I den föreslagna Psaltarpsalmen skriver psalmisten; ”Jag vill prisa hans heliga namn.” Han skriver; ”Jag vill.”  Så är det för oss alla helt vanliga kristna, vi vill. Vi vill att våra liv ska vara en ton från himmelen till våra medmänniskor. Vi vill att generositet, omsorg, tålamod, vänlighet, frid och de andra tecknen på ett andefyllt liv skulle prägla vår vardag till att ge ära åt Herrens namn.

I en av de gammaltestamentliga texterna möter vi Eved-Melek och tre oomnämnda personer som hjälper profeten Jeremia upp ur en brunn dit han slängts på grund av sitt profeterande. Dessa fyra hjälps åt att dra upp Jeremia från den dyiga djupa brunnen.

Jag tycker om den bilden av medmänsklighet. Fyra personer hjälps åt för att rädda en annan människa i en mycket svår situation. Medmänsklighet handlar om att vara där, vara närvarande, behjälplig, lyssnande. Du och jag är medspelande, medarbetande medmänniskor på Guds spelplan. Du och jag är inte ensamma utan vi har fått en lagledare, en hjälpare som har lovat vara med oss varje dag, den helige Ande. Hjälpen finns där när vi utrycker oss inför den helige. ”Herre jag vill.”

 

Fotbollsdamerna vann en bronspeng genom att stötta varandra. Alla fick inte stå där med sina namn i startelvan utan de var medspelare, medmänniskor vid sidan om för att uppmuntra och hjälpa.

 

De var fyra som hjälpte Jeremia upp ur brunnen, Eved-Melek nämndes vid namn, men det fanns tre oomnämnda personer till som hjälpte Jeremia upp ur brunnen. Kanske du är en sådan anonym, oomnämnd hjälpande hand för någon i din närhet. Jag vill i Jesu namn få välsigna dig i den uppgiften.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman