12 eft tref

Andakter

Tolfte söndagen efter trefaldighet

Friheten i Kristus

 

Det händer Medan du vilar, den rubriken har pastorn Tomas Sjödin satt som överskrift på en av sina goda böcker. Han skriver bland annat att han har återupptäckt ett av tillvarons lyxigaste gratisnöjen. Nämligen att sova middag. I sitt arbetsrum i kyrkan eller hemma i den gamla kökssoffan har han nästan dagligen tagit sig en tupplur.

 

Jag kan gladeligen rekommendera hans bok eftersom jag själv gör samma sak varje dag, jag tar mig en tupplur, inte bara en gång utan oftast ett par gånger om dagen. Nu vilar jag inte alltid på grund av att jag är arbetstrött utan på grund av att min kropp är ständigt påslagen av värk.

 

Kristoffer, vår yngste son som nu är dryga fyrtio år har dragits med ett ihållande traumatisk stressymtom. Han har för att kurera sig själv spelat in ett antal videos som finns att ses på YouTube, där han filmat vattenfall, skog, och andra naturbilder där de tysta, stilla, nästan viskande ljuden svagt låter sig höras.

Under pandemin var det många svenskar som återupptäckte vår fantastiska natur. Man sökte sig bort från folksamlingar för att uppleva stillheten i naturen.

I veckan tog vi en biltur med barnbarnen upp till Storforsen som anses vara norra Europas största obundna vattenfall.


Vi ville glädja våra barnbarn med en naturupplevelse som de inte ser varje dag. De fick höra dånet från väldiga vattenmassor och känna hur vattnet stänkte upp på deras hår och skinn. Dessutom vågade två av de minsta pojkarna bada i en liten trygg pottgrop vid sidan av forsen. Iskallt vatten avskräckte inte de två små vikingarna.


Friheten i Kristus är rubriken för söndagens gudstjänster. Många är det som levt ett förkrympt Kristen liv på grund av rädslor för att göra fel, att drabbas av straff och dom. Rädda för att mista det man fått i sin tro har man stängt in sig i en tanke bubbla om rätt och fel.

 

Den kristna församlingen lever i Guds frihet som Jesus Kristus gett till den. Paulus skriver om att Galaterna hade mist sin frihet när de ställde upp regler för hur det Kristna livet skulle levas. ” Vilka dårar ni är Galater!.... skall det som för er började med Anden sluta med köttet”?


Det var Judaister som nästlat sig in hos dem och sagt att, det ska ni inte göra, det ska ni inte äta osv.


Paulus skriver också: ”Ni är ju kallade till frihet, bröder, Låt inte bara den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek.”

 

Jag lägger mig frivilligt, mitt på dagen, till somna ifrån allt som är pockande och viktigt och sedan vaknar jag upp i att jag hittat lösningen på mitt problem. Om det är ett ord i ett korsord som jag inte fått fatt i eller att det är ett svar till en hjälpsökande, eller någon vinkling i mitt krönikeskrivande.   


I den frivilliga vilan händer det något i min hjärna, jag har processat saken i min vila. Vilan har krokat arm med min frihet i Kristus. Jag har på något underligt sätt förstått att jag behöver vilan för att förstå min frihet i Kristus.


Jag har skrivit det många gånger att Jesus har inte kommit för att förändra världen, utan han har kommit för att förändra samhällsmedborgarna. Han kan lösa oss från vår ångest, trötthet, tvång, egoism och självskadebeteende. Jesus kan ge den fullständiga friheten, han kan förvandla, förverkliga och förmedla Guds goda vilja till oss alla. Låt vilan få plats i ditt sökande efter Jesus.


En skön helg önskar jag dig


Allt gott

Gösta Degerman