12 e tref

Andakter

Tolfte söndagen efter trefaldighet

Friheten i Kristus


Jag läste i tidningen Västerbottningen om Rasmus Edling som förlorade sin bror i den tragiska flygolyckan på Sandskär utanför Umeå för ett år sedan. Nu i år hände en likartad olycka i Örebro med nio döda fallskärmshoppare där det lilla planet kraschade.

Ett sätt för Rasmus att bearbeta sin egen sorg är att han sitter och skriver brev till de anhöriga i Örebro för att kanske hjälpa dem i deras sorgeprocess som han själv gått igenom.

 

Det är en fruktansvärd tragedi att så många unga människor dör på en och samma gång. Det är chockartat och nästintill overkligt att ta in och förstå. Andra saker som skapat chockartade reaktioner för oss i sommar är till exempel extrem vädret som i stora delar drabbat Europa med hagelstormar, översvämningar, åskoväder, och våldsamma skogsbränder där också hela samhällen har fått fly för bränderna.

 

När jag sitter och skriver detta hör jag hustruns röst från köket när hon läser dagens tidning där hon kommenterar högt, ”Vilken tur att vi inte bor där då!”

Ja vi har blivit förskonade från mycket här uppe i Norrbotten av extremvädret.

 

Sommaren för oss har varit helt underbar med vår vistelse ute vid vår sommarstuga med fiske och bad. Våra barnbarn har varit med oss under några veckor, att se deras glada ansikten och höra deras  rop och skratt i badviken det värmer morfar/farfar hjärtat.

Att vara ute vid stugan det är för mig en känsla av frihet och avkoppling med att jag får snickra, måla, fiska, vila och njuta av Guds fria natur.

 

Helgens tema är ”Friheten i Kristus,” när jag tänkt på detta tema har mina tankar gått till dessa ungdomar som omkom vid flygolyckorna i Umeå och Örebro. Jag har full förståelse för deras stora intresse att få hoppa fallskärm.

Jag har skrivit förr om min fallskärmsflygning efter båt som jag fick uppleva nere i Kroatien för några år sedan. Den upplevelsen av att segelflyga högt uppe i luften, den upplevelsen är svår att beskriva, men med ett enda ord kan jag säga, frihet.

Det var en frihetskänsla utan motstycke att segla högt uppe i det blå där det rådde en total tystnad, där bara bruset  från seglet hördes.

 

 I väckelse bygderna i Norr och Västerbotten har det funnits en rädsla för Gud, för straff och för helvetes dom. Många är det som levt ett förkrympt Kristen liv på grund av rädslor för att göra fel, att drabbas av straff och dom. Den kristna tron blev en tankebubbla om rätt och fel.

 

Den kristna församlingen lever i den helige Andes frihet som Jesus Kristus gett till den. Paulus skriver om att Galaterna hade mist sin frihet när de började ställa krav på omskärelse och andra mänskliga regler. ” Vilka dårar ni är Galater!.... skall det som för er började med Anden sluta med köttet”..... ”Ni är ju kallade till frihet bröder.”

Den sanna fulla friheten finns, menar jag, enbart i Kristus Jesus. När jag som tjugoåring mötte Jesus och fick uppleva den totala sanna förlåtelsen, då blev det något av samma känsla av frihet som jag upplevde i min segelflygning.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman