11 e tref

Andakter

Elfte söndagen efter trefaldighet

Tro och Liv

 

Valaffischerna och valstugorna är uppsatta och tonläget hos våra politiker har höjts. Debattprogrammen i  de olika TV kanalerna avlöser varandra. Kvällstidningarna skriver spaltmetrar omkring de olika debatterna och sätter betyg på vem som klarat sig bäst.

 

Betyget gäller inte vem som talat sanning utan vem som lyckats förnedra och anklaga de andra politikerna och gärna avslöjat något smaskigt omkring sina motståndare.

Jag tycker det är ovärdigt svensk politik att USA influera sättet att bedriva politik.

 

I en krönika vid förra valet för fyra år sedan skrev jag i en profetisk ande att valet då skulle bli mellan plånboken och miljön. Den versionen kvarstår till detta val med all tydlighet.

Jag skrev också då om hur Jesus skulle vara som svensk politiker. Han skulle med all säkerhet inte vinna så många röster, eftersom han utan att blygas skulle säga.

Sälj allt du äger och kom sedan och följ mig. Om någon slår dig på högra kinden vänd då den andre till. Om någon begär något av dig ge och det ska bli dig givet, osv.

Jag skulle kunna fylla hela den här sidan med liknade Jesus citat.

 

Nu till helgen kommer vi att få lyssna till predikningar omkring temat, Tro och liv.

Rubriksättarna har tänkt till inför denna söndag. De börjar med ordet tro och sedan följer ordet liv.

Bibeln lär oss att det finns en reaktion på Jesus tron, nämligen liv.

I den gamla testamentliga texten säger Gud att han avskyr, festerna, högtiderna, offren och psalmerna. Det han vill är, att vi skulle låta rätten, sanningen, välla fram som vatten, rättfärdigheten som en outsinlig ström.

Jakob skriver, ”Bli ordets görare inte bara dess höra-re, annars tar ni miste.”

Bibeln uppmanar oss att låta tron få liv, i att vi blir välsignelse bärare till vår nästa.

 

Jag har blivit tvungen att använda mig av ögondroppar på grund av att mina ögon behöver smörjas för ett klarare synfält. Jag tror att du och jag behöver droppa några droppar nåd in i våra ögon för att se klarare vad Guds nåd är för något.

Som kristna vet vi våra brister och svagheter och vi ser gång på gång hur vår tro krackelerar. Det är det som driver oss till Jesus, han som är syndernas förlåtelse och livet i våra liv.


 Luther säger: Förlåtelsen och nåden är det viktigaste i läran. Lagen är någorlunda känd men nåden är ett evigt mysterium….


Nåden är det svåraste att förstå och ta emot. Låt oss be för våra politiker att de ska få uppleva Guds nåd, så att de i tro kan ta emot och ge det liv som Jesus ger.

Du vet att det evangelium som vi förkunnar i kyrkan inte är kyrklig verksamhet utan det handlar om Kristus. Som kristna upplever vi ofta en massa måsten och borden. Det gör att vi många gånger hamnar under lagen, att vi måste prestera för att få vara en kristen, ett Guds barn. Men helgens tema säger att tron föder liv.   Du vet ju att Kristus kom inte för att skapa ett nytt samhälle utan för att skapa nya samhällsmedborgare.


En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman