10 e tref

Andakter

Tionde söndagen efter trefaldighet

Nådens gåvor

 

Mina barnbarn letade febrilt efter pokémons med sinamobiltelefoner för ett par år sedan. Det är några figurer som har de mestkonstiga namn man kan tänka sig. Det är Lapras, Pikachu, Clefairy och en massakonstiga, påhittade namn. Det är ett Japanskt spel från början där stridenmellan det goda och det onda blir väldigt tydligt.

 

Spelet går ut på att man ska fånga in en pokémon vid enspeciell plats, det innebar att barbarnen blev tvungna att ta en promenad,eller cykla till olika platser i deras närhet där en sådan virituell varelsefanns. Det fina med spelet var att barnen inte blir stillasittande utan de blevtvungna att bege sig ut på jakt efter de små varelserna. En annan fördel varatt de lärde sig att dela med sig kunskap om hur man fångar dom, och vad deolika varelserna hade för speciella gåvor, och egenskaper osv.

Det är ett spel som skapar rörelse bland barnen, och jag, somen gammal man, förstår förstås ingenting av det barnbarnen med stor iverförsöker engagera mig i. Det finns 802 olika pokémons att fånga in och detfinns ett otal pokémon filmer, TV serier och pokémon figurer att köpa ileksaksaffärerna.

 

Till helgen kommer vi i kyrkorna att tala om nådens gåvor.Texterna för oss in i tanken att vi har något fint att dela tillsammans, ochatt vi behöver varandra, för att Guds rike ska växa till. Paulus skriver attnådegåvorna är olika men att Anden är den samme.

I vår tjänst som kristna har vi fått gåvor som vi skaförvalta och använda för allas bästa. En del har fått gåvan att berätta omJesus med ord så att Guds evangelium blir tydlig. En annan har fått en speciellgåva att osjälviskt hjälpa andra, någon annan har fått gåvan att bota sjukaosv.

Alla gåvorna behövs för att Guds rike ska växa till. Vi stårockså i en strid mellan det goda och det onda precis som i pokémonvärlden. Vårstrid står inte mot kött och blod, utan mot ondskans andemakter ihimlarymderna, skriver Paulus. Därför behöver vi de andliga nådegåvorna för attföra fram Guds goda vilja i världen. Gåvorna skulle vara till nytta iförsamlingen, inte till någon privat andlig uppvisning om hur stor tro vi har,eller hur kärleksfulla eller givmilda vi är.

Vi har en kamp att utkämpa i denna världen, och den gör vitillsammans, ensam är inte stark, utan vi, tillsammans, utgör Kristi kropp därvi får vara ljuset i det mörker som alltmer tätnar runt omkring oss.

I pokémon världen måste de olika goda figurerna kämpatillsammans för att övervinna det onda.

Jag är ingen förespråkare för TV spel, och jag ser inte såstora fördelar med spelen, men en sak lär sig barnen som spelar, att de måstehjälpa varandra, för att övervinna det onda.

Det tycker jag är en god lärdom att ta med sig från pokémonvärlden.

 

Vi i Guds församling måste vara varandra till hjälp, därförhar Gud gett oss nådens gåvor till att kunna delta i striden mot det onda. Härär inte svärd, skjutvapen eller kanoner som gäller utan det onda besegras genomdet sköra, varma, svaga, spröda och bräckliga kärlekens språk, som Jesus lagt ivåra händer.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott