1 advent

Andakter

Första advent 2020

Ett nådens år


”Ska vi fika?” ”Vad blir det för väder?” Det är två frågor som vi svenskar oftast ställer till varandra enligt våra nysvenskar. Jag håller med den analysen utifrån mitt och min hustrus mobilanvändande, speciellt under sommarmånaderna. Jag har möjlighet att via mina telefon följa väderleksrapporter från tre olika operatörer som SMHI, Klart.se och YR. SVT:s väderpresentationer tittar vi också ofta på. När det gäller fika då är nog hustrun den ivrigaste av oss två. Jo vi är riktiga svenskar, som fikar och pratar väder.


Du som läser mina rader vet att vi har vår sommarstuga på en ö i skärgården och då är vetskapen om väderförhållandena en viktig information under sommar halvåret.


Just nu talar alla väderleksinformatörer om att kyla och snö är på väg igen. Här i norr vet vi att snö och kyla brukar alltid komma. Men just nu har vi vårt fokus och är ytterst nyfikna så här i advent för att höra vad Anders Tegnell och hälsomyndigheten ska ge oss för riktlinjer framöver och inför Julen.


Vi har ju fått direktiven om att endast 8 personer ska få träffas, och redan nu ser vi effekterna av att avbokningar gällande dop och begravningar börjar strömma in. En missräkning till är att vi inte får träffas i våra kyrkor och sjunga de kända advents och julsångerna. För oss i familjen är en viktig fråga om dessa restriktioner kommer att vara över julen.


Hustrun och jag förbereder oss på att vi måste fira Julen utan våra barn och barnbarn för första gången. Trots detta så jobbar vi på som vanligt med en massa julstök, som att baka farmors havrekex, och att koka knäck, den ska koka länge, jag vill ha knäcken hård. Sorgligt nog måste vi kanske avstå mågens goda biskvier i år.


Jag har skrivit förr om hård eller mjuk knäck. För somliga är budskapet som basuneras ut under advent och jultiden om fred på jorden och frälsning till mänskligheten som mjuk knäck. De lyssnar till budskapet och vill ta emot det, men när de möter kyrkan  blir resultatet som en kletig knäck. Det fastnar i tänderna och kletar fast i papperet och fingrarna. Smaken var söt och god men sen då?                            


Poängen med knäckliknelsen är, att det finns så många runt om i våra samhällen som har fått smaka att Gud är god, men sen har det inte fått någon fortsättning. Något hände på vägen som blev till hinder för ett fortsatt liv med Gud. Kanske var det människors ovisliga uttalanden, eller det sätt de blev bemötta på. Här kan Anders Tegnell och hälsomyndigheten inte hjälpa oss. Här inte läge för fika och väderprat, utan här gäller samtal, själavård och bön, för att kunna komma loss.


”Hosianna Davids Son välsignad vare han som kommer i Herrens namn.” Så ropar och sjunger vi under första advent. Hosianna betyder, hjälp oss, fräls oss, rädda oss. Gud kommer till dig mitt i coronavirus tiden, mitt i din känsla av att ha fastnat i det som varit eller i det som är.


Gud har inte glömt dig som läser detta. Mitt i den värsta pandemin när du känner dig bortglömd, borträknad, bortvald ropas det. ”Se din konung kommer till dig!” Han kommer till dig.               


Vi är alla drabbade och sårade av detta virus som så har vänt upp och ner på vårt samhälle.            


En sårad Jesus kommer till dig och mig i adventstid. Han kan hjälpa oss att komma loss från det som binder och har kletat sig fast i oss. Vi ropar gemensamt, Hosianna Davids Son, rädda oss, hjälp oss!


En skön första advent önskar jag dig.

 

Allt gott.

Gösta Degerman