v 1 20

EFS Svensbyn


Andakter

Tankar inför nyåret 2020

I JESU NAMN

 

Tänk om Elvis Presley skulle annonseras som medverkande i Umeå stadskyrka till helgen. Det skulle bli överfullt. Folk skulle trängas i och utanför kyrkan för att få se eller kanske få höra "kungen" sjunga eller tala. Hans namn borgar för något stort. Trots att han varit död i många år är ändå hans namn "big business" i USA även så i vårt land.


Till USA har en granne till oss Aina Edberg, emigrerat för många år sedan. Hennes mor och far ägde en av livsmedelsaffärerna vi hade i vår by Långviksvallen. Aina är bästa kompis med min äldre syster Britt Sofie. När Ainas son ville gifta sig i Sverige och Umeå hörde hon av sig till mig med en förfrågan om jag ville viga hennes son och sonhustru i Helena Elisabeths kyrka vid Gammlia.

'

I vigseltalet talade jag om hur ett namn kan skapa känslor och tankar och då använde jag etiketten på en tändsticksask som ett bevis på hur jag blev påmind om min hembygd. Etiketten som jag åsyftade var en text där det stod, Sixten Edbergs Diversehandel Långviksavallen. Jag berättade om hur den etiketten påminde mig om hemmet när jag som sjuttonåring flyttade ner till Närke för ett arbete. Jag rökte på den tiden och varje gång jag tände pipan kunde jag läsa på tändsticksaskens etikett, Sixten Edbergs Diversehandel Långvikasvallen. Efter vigseln kom Aina till mig med en nytillverkad tändsticksask med etiketten, Sixten Edbergs Diversehandel Långviksvallen. Den har jag nu placerat uppe på fläktkåpan vid köksspisen, där blir jag påmind om mitt ursprung. Namnet Långviksvallen skapar något fint i mitt inre.

'

Vi får börja vårt nya år i Jesu namn. Det namnet som borgar för något som är oerhört stort. Det handlar om kungarnas kung. Det är det namnet, som är namnet framför alla andra namn. I det namnet har hela värden sin frälsning. I det namnet har folken hopp.

'

Jesus Kristus Guds Son steg ner till detta jordegrus för att ge oss en framtid och ett hopp. I våra kyrkor och bönhus vittnar vi varje söndag om kungarnas kung och Herrarnas Herre. Han som är universums uppehållare, skapare och frälsare. Petrus skriver att änglarna älskar att få ta del av det glada budskap som vi människor får i namnet Jesus.

'

Jag får positiva tankar och känslor när jag läser på täkdsticksettiktetten, Långviksvallen.  Men när jag talar, ber och läser om det namnet Jesus då öppnas dammluckorna i mitt inre av liv och glädje i den helige Ande. Hans namn borgar för att jag och du ska få möjlighet att inte bara läsa om vårt hem utan också få komma dit han är. Elvis var stor, men Jesus är den störste av alla.

'

Jesus Immanuel Gud med oss. Ett nytt år står för dörren, men den största tryggheten vi har, det är att Gud är med oss. Han har lagt sitt namn på oss. Paulus beskriver det i Efesierbrevet. " Han har välsignat oss med all den himmelska värdens andliga välsignelse som genom Kristus finns i himlen.


" Kan vårt nya år börja bättre än i Jesu namn?!


Ett gott nytt år önskar jag dig. Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved