Änglarna

EFS Svensbyn


Andakter

Den Helige Mikaels dag

Änglarna

 

Lastbilschauffören Håkan Fingal, hade änglavakt när han fraktade 15 meter långa träbalkar på flaket. Efter en påkörning trängde en av dessa balkar in i hans hytt, det skriver tidningen Expressen. Men han klarade sig utan allvarliga skador.


Den förre målvakten Mattias Asper hade änglavakt i en trafikolycka, hans bil skars upp ”som en konservburk” av en hjullastare skriver Aftonbladet. ”Klarade mig under omständigheterna bra. Mörbultad men inga bestående skador” säger Asper.


Så här skulle jag kunna fylla upp den här sidan med vittnesbörd om hur människor på olika sätt tycker sig ha upplevt änglabeskydd. Jag har själv många berättelser om hur Gud med sina änglar har beskyddat mig i olika sammanhang. En berättelse  från min ungdom vill jag delge er som läser mina rader. Ofta var jag och mina kompisar från byn, uppe i bland bergen, som följde Tavelsjöns västra strand. Platsen där vi oftast höll till på, var en klippavsats som sträckte sig ut mot den sagolikt vackra utsikten över Tavelsjön. För att nå denna klippavsats var man först tvungen att klättra upp på bergets högsta topp, för att sedan klättra neråt ett tiotal meter. Där vid klippavsatsen gjorde vi upp eld med kådrik gran, grillade korv och drack kaffe. När jag en gång klättrade ner mot klippavsatsen miste jag fotfästet och föll handlöst ner mot stupet och en säker död. Men just där i klippkanten växte en späd ungbjörk mellan några stenar. Jag lyckandes slänga armen om björken och hängde över stupet, mina vänner skyndande fram till undsättning, och greppade tag i mina kläder. De drog mig upp från en säker död. De blev den gången mina skyddsänglar. Under åren har jag haft många liknade upplevelser, som jag i dag som kristen, ser som ett ingripande från Gud.

I en av helgens texter läser vi att Petrus sitter i fängelse. Kung Herodes hade bestämt sig för att hjälpa Judarna att krossa den nya läran, om att Jesus Kristus är uppstånden, och att han är enda vägen till Gud. En av lärjungarna, Jakob, hade han redan avrättat och detta applåderades av den fromma eliten, därför ville Herodes också avrätta Petrus som så tydligt var ledare för de första Kristna.

Petrus var fastkedjad med väktare omkring sig, både inne och utanför fängelsegallret. Men mitt i denna ångestliknade tillvaro säger texten att han sover. Han verkade obekymrad om vad som väntade honom.

En ängel väckte honom, kedjorna föll av och fängelsegrindarna öppnades, ängeln förde honom ut i friheten igen. Församlingen bad och en ängel kom och räddade Petrus.


Det står att det var många som var samlade till bön. Gemensam bön är en kraftsamling mot det onda. Petrus begav sig direkt till den plats där församlingen höll till. Han hade svårt att övertyga tjänsteflickan Rode att det var han, och att hon skulle släppa in honom. Det ser ut som om att det varit lättare för Petrus att komma ut ur fängelset, än in i kyrkan. När alla fängelsedörrar är stängda, då är fönstret mot himlen alltid öppet. Kung Herodes hade ett fängelse, och soldaterna sina vapen, men församlingens vapen, det var bön.


Media använder ofta ordet änglavakt när någon mirakulöst blivit räddad. Den mirakulösa räddningen har hänt med dig och mig i att Jesus Kristus har lyft av alla våra bojor och fört oss ut från självdestruktionens fängelse till att leva ett liv i frihet.


Allt gott

Gösta Degerman

 

Copyright © All Rights Reserved