Verksamhetsplan 2016-2017

Årsmötet 2016

Verksamhetsplan 2016-2017

 

INLEDNING

EFS i Svensbyn har antagit en målskrivning som pekar ut fem viktiga områden för vårt arbete, nämligen

Föreningen som helhet

Gudstjänsten

Barn- och ungdomsarbetet

Byagemenskapen

Studieverksamheten

 

MÅL

Vi vill genom föreningen presentera den kristna tron och livet med Jesus och ge alla människor tillfälle och möjlighet att upptäcka Jesus och varandra.

Vi vill att gudstjänsten ska vara ett personligt möte med Gud.

Vi vill genom barn- och ungdomsarbetet presentera den kristna tron för byns barn och ungdomar.

Vi vill genom byagemenskapen vara en lättillgänglig oas som visar vägen till gemenskap med varandra och Gud.

Vi vill genom studieverksamheten skapa mötesplatser för gemenskap, dialog och aktivt lärande.

 

Dessa mål vill vi uppnå genom att bedriva följande verksamhet:

 

VERKSAMHET

 

Föreningen

EFS arbete i Svensbyn är också Svenska Kyrkans. Vi vill vara ”kyrkan i byn” – med kyrkans öppenhet och kontaktnät kombinerat med bönhusets gemenskap och innerlighet. Bönhuset är en mötesplats som är till för hela byn. Vi vill hitta vägar att möta byborna och bli fler som delar gemenskapen. Vi vill hitta vägar att attrahera yngre familjer eftersom medelåldern i föreningen hela tiden stiger. Himlakuls föräldrar kan vara en målgrupp. Vi vill fortsätta träffas i samverkansrådet där representanter från kyrkan och från EFS Sjulnäs finns representerade. Rådet har till uppgift att utveckla samarbetet med kyrkan. Under närmaste året bör konkreta resultat komma.

Vi välkomnar präster att predika i våra gudstjänster och i övrigt samarbeta för att stärka vår roll som kyrkan i byn. För att stärka gemenskapen med EFS Sjulnäs bör något styrelsemöte samplaneras under året. Det ger tillfälle att prata om gemensamma frågor och dela ansvaret för våra anställda. Våra tre ansvarsgrupper ombildas vart fjärde år och hösten 2016 bör nya grupper vara igång. Affischering och annonsering i PT och på nätet (hemsida och facebookgrupp) är viktigt för att göra våra aktiviteter kända i byn. Vi vill också presentera vår verksamhet för nyinflyttade, gärna i samarbete med andra föreningar i byn. Ett asylboende på Fagervik för ca 60 boende är etablerat. Där vill vi hjälpa till för att göra vardagen för dessa människor så bra som möjligt. Serveringar upplevs som viktiga för gemenskapen och är också en god inkomstkälla. Vi ordnar normalt servering efter alla gudstjänster. Möjlighet ges att betala för fikat för hel termin. Ekonomin måste fungera. Vi uppmanar att allvarligt fundera på ett regelbundet givande, där ”tionde” kan vara ett riktmärke. Det är en stor fördel för föreningen och kassören om givandet till största delen blir regelbundet, genom postgiro/bankgiro/autogiro/Swish.

 

Vi står inför en rekrytering av pastor under perioden. Timothy de Bernardi är anställd t o m maj månad 2016. Samråd om anställningen kommer att ske tillsammans med EFS Sjulnäs. Tillsammans med EFS Sjulnäs har vi också en vik ungdomskonsulent anställd, nämligen Matilda Wennberg. Pastorstjänsten är på 50% och ungdomskonsulenttjänsten är på 80%. Dessa tjänster delas också i fortsättningen med EFS Sjulnäs.

Medlemsmöten ska hållas en till två gånger per termin. Då ska angelägna föreningsfrågor tas upp. När så behövs kan fikat efter gudstjänsten nyttjas som extra medlemsmöte.

 

Gudstjänster

Gudstjänst firas söndagar kl 11.00 eller 18.00. En söndag per månad firas med nattvard. Möjlighet till förbön bör finnas vid varje gudstjänst. Gudstjänsterna ska rusta föreningsmedlemmarna så att de kan leva ut sina kristenliv också i vardagen.

 

Gudstjänster firas vid tre tillfällen på Svensbyliden, två ggr i juni samt juli. De gånger Himlakul medverkar ska gudstjänsten ha karaktären av familjegudstjänst. Bön före varje söndagsgudstjänst kl 10.45 resp 17.45. Palmsöndagen och Mikaelisöndagen sammanlyses till Infjärdenkyrkan. Allhelgonadagen sammanlyser Infjärdenkyrkan till EFS Svensbyn. Under Sjulnäs bibelvecka sammanlyser vi till EFS Sjulnäs. Påskgudstjänsterna sammanlyses till Öjeby kyrka. Pingst- och inspirationsgudstjänsterna sammanlyses till Storstrand

 

 

Barn- och ungdomsarbete

Barngruppen Himlakul är nu etablerad och kommer att fortsätta med Matilda Wennberg som ledare. Fredagshäng för barn i åk 3-6 kommer att fortsätta några fredagar per termin. Barn/föräldragruppen Föräldrahäng kommer att fortsätt, med Matilda Wennberg som ledare. I samarbete med EFS Sjulnäs bedrivs ungdomsarbete för mellanstadie- och högstadieungdomar i form av scouter och träffpunkt.

 

Byagemenskapen

Vi är en del av byagemenskapen. Vi vill också att byborna ska känna att de är delaktiga i EFS verksamhet. Det vill vi göra genom att satsa på utåtriktade program, t ex Skördefest, After Work, mat för Himlakuls föräldrar, Sommargudstjänster på Svensbyliden, julsångsprogram m m. Vi vill medverka i Svensbybladet med månadsprogram och artiklar. Vi erbjuder byborna att delta i föreningens missionsprojekt genom att lägga returburkar och flaskor i tunnorna vid OK. Vi bör under året fortsätta att stödja bybor som inte har tillgång till bil genom att erbjuda skjuts till ICA Sigvards. Vår hemsida är ett fönster ut mot alla intresserade där information om föreningens målsättning och verksamhet presenteras. Vi vill hitta vägar att hjälpa flyktingarna på Fagervik att integreras i vårt samhälle genom att inbjuda dem till träffar i bönhuset. I vår facebookgrupp, EFS Svensbyn, kommer gudstjänstverksamheten att presenteras. Byautskottet (BU) har ett särskilt ansvar för samarbetet med övriga föreningar i byn.

 

Studieverksamheten

Vi vill uppmuntra alla att delta i smågruppsverksamhet, t ex bibelstudie-, böne- eller samtalsgrupp. Det är ett viktigt komplement till gudstjänstbesök. Vi vill också erbjuda bibelstudium på dagtid. Studiecirklar i olika ämnen anordnas efter önskemål i samarbete med SENSUS studieförbund. För att nå människor även utanför föreningen bör vi stödja bildandet av Alphagrupper och/eller Viksjödialogen.

 

Svensbyn i januari 2016

Styrelsen

 

Styrelsen maj 2013 Styrelsen på utflykterar

Copyright © All Rights Reserved