Andakter

EFS Svensbyn


Andakter

Påskdagen

Kristus är uppstånden

 

Påskharar, kycklingar, höns, ägg, tuppar, häxor, björkris, kulöra hönsfjädrar, snöskoter och fjällstuga det är något som svensken identifierar med påsken. Det äts ägg och godis i massor, lamm, sill och påskmust är andra godsaker som vi svenskar sätter i oss under påsken.

 

I rondellerna till Piteå, Boden och Luleå har kommunerna monterat upp en häxa som rider på sin kvast, katt och kaffe panna ingår också som rekvisita till detta ekipage.

Komikern Johan Glans har i en mycket träffsäker monolog omkring svenskarnas påskfirande uttryckt något liknade, som jag försökt formulera ovan. Hans monolog kan du hitta på Joutub, om du har möjlighet att se den, gör det, då kommer du att få ett gott skratt och en mycket allvarlig påminnelse om vad vi egentligen firar under påsken.

 

Min son sände mig ett videoklipp där en man i FN:s generalförsamling berättade att han dött, men fått liv igen. Mannen som berättade hade varit klinisk död i fyrtiofem minuter, men när han fraktades bort till bårhuset i en Ambulans berättade han att Jesus klev ombord på Ambulansen, och väckte honom till liv igen. En av läkarna som undersökte honom efteråt förklarade att detta var omöjligt, det är bara Gud som kan göra något sådant, sa han. 

 

Dom första kristna var överväldigade av vad de fått vara med om, därför talade det nästan oavbrutet om detta mirakel, att Jesus hade stått upp ifrån det döda. Det som var omöjligt gjorde Gud. Lärjungarna hade under tre år med Jesus, sett hur han uppväckt människor i från det döda. Det borde ju egentligen inte varit främmande för dem, att Jesus själv gjorde det. Men i deras minnes bank fanns bilderna av hur de följt honom de sista dagarna från Getsename måltiden, lidandets vägen upp till Golgata, där de hade hört hans förtvivlade rop. ”Min Gud min Gud varför har du övergivit mig?” De hade sett hur en av soldaterna stuckit in sitt spjut i hans sida, och hur blod och vatten runnit ut ur hans kropp. De var med när hans kropp lindades och lades i graven. Allt hopp var ute, men mitt i hopplösheten kom han till dem och sa.

”Frid vare med eder!”

Frid är kyrkans välkomstord i dopet och den sista hälsningen vid graven. Det har ropats ut från den himmelska tronsalen ett väldigt ”Shalom”, frid, över dig och mig och över hela världen.

Han säger till sina skrämda lärjungar, frid vare med eder, var inte rädda.

Påsken handlar inte om påskmust, ägg, kycklingar och påskkärringar, påsken handlar om hur Gud i Jesus Kristus ger världen liv.

Paulus skriver att i  Efesierbrevet 2:5 ”Fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande tillsammans med Kristus”. ”

 

 Trots att vi lever i en av världens mest sekulära stater, där okunskapen om vad kristen tro egentligen innebär, finns det ändå i folkdjupet ett rop efter Gud.

Mitt i det, att svenska folket pyntar sina hem med påskägg och påskkärringar, kommer Gud till dig och mig och säger. ”Frid vare med eder!”

 

En skön påskhelg önskar jag dig

Gösta Degerman

Copyright © All Rights Reserved