2 efter tretton

EFS SvensbynAndra söndagen efter trettondagen

Livets Källa


Jag ska avslöja en sak för er som läser mina rader. Det låter kanske lite dumt för många, men jag och hustrun har upptäckt en sak i vår TV, vi har upptäckt youtube. Den här informationskanalen har funnits i kanske femton, tjugo år, men jag och hustrun har upptäckt den först nu sedan vi flyttade till Furulund.


Nu har kvinnan min lagt beslag på min fina TV fåtölj, och sitter så ofta hon hinner och knappar sig fram runt i youtube klippen som handlar om sång och musik. Hon får helt gratis, in i vårt eget vardagsrum, sitta med och vara deltagare i alla möjliga konserter som bjuds. Grannarna kommer väl snart att klaga på den höga ljudnivån när hon trycker igång någon av sina älsklingslåtar och artister. Den kristne sångaren David Pehlps har blivit hennes nya favorit, och när han sjunger O Holy night alltså O helga natt, då vibrerar hela lägenheten av hans fantastiska stämma.


Jag i min tur har en liten mini TV upphängd på väggen i mitt arbetsrum, där kan jag se mina youtube klipp. Det som har fångat mitt intresse, det är olika konstruktionsvideos och hur man kan ordna med elektrisk ström och vatten till vår stuga. De sista dagarna har jag sett otaliga filmer om hur man kan söka efter vatten och hur man kan borra både med maskiner men också manuellt.


Vår stuga ligger på en ö i Piteå skärgård. Vi är alltså omgiven av vatten, men vi har ingen sötvattenkälla att hämta vårt dricksvatten ifrån. Därför är min plan att försöka lokalisera någon plats i närheten där jag kan försöka att handgräva. Någon maskin till hjälp är uteslutet eftersom det inte går att köra med maskiner över vattnet. Min förhoppning är att jag inte att jag ska behöva gräva så djupt, men det största problemet, det är, att det finns miljoner med sten överallt.


I söndagens texter möter vi Jesus vilades vid ett vattenbrunn som Jakob, en av patriarkerna hade grävt flera hundra år tidigare. Det berättas att den brunnen var ca 30 meter djup, och att man blev tvungen att hämta upp vatten med läderembar eller krukor som var fastsatta med långa flätade rep.


Så djup som Jakobs källa det tänker jag inte gräva, men det slår mig att alla dessa youtube klipp jag sett kommer från hela världen. Det är klipp från Indien, Kina, Japan, Spanien, USA, England, Tyskland. Jag förstår ju inte vad de säger, men jag ser hur de gör, och av det kan jag lära mig hur jag ska göra för att både leta efter vatten, men också hur jag ska kunna gräva.


Lärjungarna vandrade med Jesus i tre år, de fick se hur han gjorde Guds rike tydlig, ibland människor han mötte. De förstod inte alltid vad det var han sa till dem, utan gång på gång blir Jesus tvungen att ta dem åt sidan och förklara än tydligare vad det var han menade. I söndagens text har lärjungarna lämnat Jesus ensam kvar vid Jakobs brunn, en kvinna som har haft det trassligt i sina relationer kom fram till brunnen för att hämta vatten. Hon är den förste i vår bibel som får höra det direkt från Jesu mun, att han är Messias. Han säger till henne att, ”Den som dricker av det vatten som jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.”


Hon har svårt för att förstå vad det är han säger, men blir överraskad av att Jesus kunde se rakt igenom henne. Hon blir så överraskad att hon låter krukan stå kvar vid brunnet, och springer in i staden och vittnar om det hon hört och sett.

Livets vatten handlar om den Helige Ande. Den Ande som Jesus sände till sina lärjungar efter hans uppståndelse. Att få en förståelse av Guds ord, det är ett himmelskt mirakel, liksom ett  livgivande vattenflöde rakt in i våra hjärtan.


Jag tror att vi som Guds folk i denna sena tid måste börja gräva upp våra fäders väckelsebrunnar igen. Visst vill du vara med i det arbetet? Törsten efter Gud är något Gud har skapat i ditt hjärta, var rädd om den.


En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman

 
Andakter

Copyright © All Rights Reserved